Δείτε την δουλειά σας με άλλο μάτι!

Τετάρτη 05:00,05 Φεβρουαρίου 2014
Δείτε την δουλειά σας με άλλο μάτι!

Πηγαίνετε κάθε μέρα στη δουλειά αγκομαχώντας; Ασχολείστε συνεχώς, μόνο με τα αρνητικά της; Νομίζετε ότι οι συνάδελφοί σας είναι σε άλλο μήκος κύματος από εσάς; Πόσο πιστεύετε ότι μπορείτε να αντέξετε σ' αυτή την κατάσταση; Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξετε κάτι;

Η αλήθεια είναι ότι η αλλαγή στη ζωή ενός ατόμου ή στην αποτελεσματικότητα μιας ομάδας ανθρώπων, όπως είναι ο χώρος της εργασίας μας, μπορεί να έρθει εάν το άτομο αλλάξει τον τρόπο που βλέπει την ζωή ή εάν αρχίσει να συμπεριφέρεται διαφορετικά ή εάν συμβούν και τα δυο ταυτόχρονα, όπως γράφει ο ψυχολόγος, Dr. Γρηγόρης Βασιλειάδης στο aftognosia.gr.

Αλλαγή πλεύσης...


Για να συμβούν όμως οι δύο παραπάνω προϋποθέσεις, πρέπει το άτομο να αρχίσει να εστιάζει την προσοχή του στις «επιτυχίες» του και όχι στις αποτυχίες του, σ' αυτά δηλαδή που έχει καταφέρει στο παρελθόν ως άτομο ή ως μέλος μιας ομάδας εργασίας.

Έτσι μαθαίνει να αναγνωρίζει τις κρυμμένες του δυνάμεις κι αξίες, αρχίζει να αξιολογεί τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του που το έχουν βοηθήσει μέχρι σήμερα να επιβιώσει και να αναδειχτεί στον εργασιακό του χώρο και να επικοινωνεί με τον εαυτό του και τους άλλους συναδέρφους του με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Αυτή ακριβώς η αναζήτηση των «φωτεινών εξαιρέσεων» στην επαγγελματική ζωή των ανθρώπων αναδεικνύει την «επιτυχία» σαν το «κλειδί» για τη διαμόρφωση νέων πιο λειτουργικών συμπεριφορών στον επαγγελματικό χώρο, που δίνουν λύσεις, γιατί απλά αυτές οι ίδιες οι συμπεριφορές είναι οι «λύσεις» των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε!

Στην πράξη


  • Μπορούμε αντί να μιλήσουμε για το πρόβλημα να μιλάμε για την λύση του;!
  • Οι λέξεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Η γλώσσα δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα, ....φτιάχνει την πραγματικότητα. Οι λέξεις φτιάχνουν τον κόσμο, τα συναισθήματα. Οι λέξεις που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε αξίες δημιουργούν έναν άλλο κόσμο.
  • Οι αξίες είναι προωθητική δύναμη. Όποιος πιστέψει σ' αυτές θα τις φτάσει. Μάθετε να εκφράζεστε στις συνεργασίες μας στον εργασιακό μας χώρο με βάση τα όνειρα και τις αξίες σας.
  • Πιέστε τον εαυτό σας να μιλήσει για την λύση. Μ' αυτόν τον τρόπο αλλάζει σιγά-σιγά και ο τρόπος σκέψης σας, γιατί έτσι χρησιμοποιείτε άλλα μέρη του εγκεφάλου σας, δημιουργείτε άλλα συναισθήματα.
  • Σύμφωνα με έρευνες μαθαίνουμε περισσότερα από ένα παράδειγμα που βασίζεται σε θετικές έννοιες, όπως η ανάδειξη ικανοτήτων και αξιών, παρά από κάποιο αρνητικό που διογκώνει την ύπαρξη ενός προβλήματος.
  • Ο τρόπος με τον οποίο κοιτάμε τα πράγματα γύρω μας είναι η βάση για να δημιουργήσουμε τον κόσμο. Εάν ο τρόπος αυτός είναι θετικός τότε και ο κόσμος θα είναι θετικός.

Κι αν αναρωτηθείτε διαβάζοντας τα παραπάνω: «Μπορεί να υπάρχει άραγε αισιοδοξία σε μια τόσο ζοφερή εποχή;...», η απάντηση είναι ότι με βάση τα πορίσματα σύγχρονων ερευνών πάνω στην ανθρώπινη συμπεριφορά, οι θετικές ιστορίες κεντρίζουν το ενδιαφέρον σε σχέση με τις αρνητικές. Με άλλα λόγια, ισχύει για όλους αυτό που αποκαλούμε «ηλιοτροπική αρχή»: όπως τα ηλιοτρόπια προτιμούμε να στρεφόμαστε προς τον Ήλιο στα δύσκολα.

Τα πρώτα βήματα


Για να κάνετε το εργασιακό όνειρό σας πραγματικότητα, σύμφωνα με τον Dr. Γρηγόρη Βασιλειάδη πρέπει:

- Αφιερώστε λίγο απ' τον ελεύθερο σας χρόνο για να καταγράψετε το όνειρό σας. Προσοχή! Μην μπερδεύετε τα όνειρα με τους στόχους σας. Αφήστε την φαντασία σας να σας οδηγήσει, χωρίς περιορισμούς. Στα όνειρα όλα είναι δυνατά και επιτρέπονται!

-Ρωτήστε τον εαυτό σας που θέλει να βρίσκετε επαγγελματικά σε πέντε χρόνια από τώρα; Φανταστείτε με λεπτομέρειες το επάγγελμα, το περιβάλλον της εργασίας σας (άνθρωποι & συνθήκες), τον χώρο και το αντικείμενό σας.

- Ποια είναι σήμερα τα πράγματα στη δουλειά σας που σας δίνουν χαρά κι ενθουσιασμό; Ποιες είναι οι καταστάσεις που σας δίνουν ευφορία και αυξάνουν την ενέργειά σας ενώ δουλεύετε; Ποιες απ' αυτές θα θέλατε να σας συμβαίνουν συχνότερα; Ποιες απ' αυτές αποτελούν μέρος του ονείρου σας;

- Φροντίστε όσο περνάει από το χέρι σας να κάνετε συχνότερα, στον εργασιακό σας χώρο, ενέργειες που σας γεμίζουν με ζωντάνια και σας ενεργοποιούν. Τότε θα δείτε πως θα αρχίσετε να εκτιμάτε περισσότερο τον εαυτό σας, θα είστε πιο αγαπητοί από τους συναδέρφους σας, οι προϊστάμενοι σας θα σας επιδοκιμάζουν και θα σας ανταμείβουν συχνότερα!

- Θυμηθείτε κάποιες στιγμές από το παρελθόν σας που σας έκαναν να αισθάνεστε περήφανοι για τον εαυτό σας. Ποιες ήταν οι ικανότητες, οι δεξιότητες και/ή τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σας που βοήθησαν να έχετε τότε εκείνη την επιτυχημένη εμπειρία;

- Αναρωτηθείτε σε ποια πράγματα είστε καλοί; Ζητήστε σ' αυτό την βοήθεια των συνεργατών σας που σας εκτιμούν.

- Ποια είναι η μικρότερη αλλαγή που νομίζετε ότι μπορείτε να κάνετε για να οδηγηθείτε πιο κοντά στο όνειρο σας;

- Ξεκινήστε ήδη απ' αυτήν την εβδομάδα να κάνετε τρεις απλές κι εύκολες ενέργειες/κινήσεις που σας ενεργοποιούν και πιστεύετε ότι θα βοηθήσουν ώστε να γίνει το όνειρό σας πραγματικότητα.

Σημαντικά


- Ξεκινήστε με μικρά βήματα. Μπορείτε να τα εμπιστευτείτε γιατί πραγματοποιούνται εύκολα και θα κάνουν το όνειρό σας πιο ορατό!

- Μάθετε να εξωτερικεύετε την ενέργεια και τον ενθουσιασμό σας. Θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε νέες πιθανότητες και να δοκιμάσετε καινούργιες προοπτικές!

- Αρχίστε σήμερα. Έτσι θα φέρετε το όνειρό σας πιο κοντά σε σας!


ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

comments powered by Disqus
Διαφήμιση
Φτιάξτε τους τη μέρα με 10 φράσεις!

Φτιάξτε τους τη μέρα με 10 φράσεις!

Δέκα απίστευτα θετικά πράγματα που μπορείτε να πείτε σε όλους ...

περισσότερα...
Δείξε μου τα μαλλιά σου, να σου πω πώς νιώθεις

Δείξε μου τα μαλλιά σου, να σου πω πώς νιώθεις

Τα μαλλιά μας μιλάνε πολύ αποκαλυπτικά για μας, και όσοι ...

περισσότερα...
H ψυχολογία… των μαλλιών

H ψυχολογία… των μαλλιών

Τα μαλλιά, υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι, δεν αποτελούν μόνο ένα ...

περισσότερα...
Κολλημένοι με το laptop; Ώρα να αντιδράσετε!

Κολλημένοι με το laptop; Ώρα να αντιδράσετε!

Δεν μπορείτε να ξεκολλήσετε από τον υπολογιστή σας; Μένουν όλα ...

περισσότερα...
Αποκτήστε θετική συμπεριφορά στην επικοινωνία

Αποκτήστε θετική συμπεριφορά στην επικοινωνία

Η λύση δεν είναι να τα δέχεστε όλα, ούτε να αντιδράτε σε όλα. Ο ...

περισσότερα...
Σελίδα 1 από 23
Διαφήμιση

Διαφήμιση
Διαφήμιση