Ένα γευστικό οδοιπορικό στην Βαρκελώνη

Σάββατο 00:30,21 Ιουνίου 2014
Ένα γευστικό οδοιπορικό στην Βαρκελώνη

Παίρνουμε το αεροπλάνο από το Ελευθέριος Βενιζέλος και μετά από 3 ώρες, βρισκόμαστε στη Βαρκελώνη, την πρωτεύουσα της Καταλονίας.

Επισκεπτόμαστε την εκκλησία «Σαγράδα Φαμίλια», του αρχιτέκτονα Gaudi, τη Μητρόπολη της παλιάς πόλης Μπάρι Γκοτίκο, κάνουμε ένα διάλλειμα για να φάμε Bocadillo de calamares στο δρόμο και συνεχίζουμε για να επισκεφτούμε τα μουσεία του Πικάσο, του Μιρό και το μουσείο του Σαλβαντόρ Νταλί. Καταλήγουμε στη Χιρόνα, μια από τις πιο σπουδαιότερες πόλεις της Καταλονίας στα Πυρηναία. Για να ξεπεράσουμε το δέος της διαδρομής, θα κάνουμε μια στάση για γλυκό και καφέ. Για να το κάνουμε αυτό, θα πρέπει να αφήσουμε το αυτοκίνητο, και να χαθούμε στα σοκάκια της παλιάς της πόλης. Ξαποσταίνουμε με μια Crema Catalana και ένα καφεδάκι και παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής.

Το βράδυ πλέον κατάκοποι, βρισκόμαστε στο πανέμορφο λιμάνι της Μπαρτσελονέτα, για να γευτούμε αυθεντική Paëlla, φρέσκα ψάρια και μια Ensalada Española mixta con atún.

Bocadillo de calamares


4 κουταλιές της σούπας αλεύρι

4 κουταλιές της σούπας κορν-φλαουρ

Λάδι για τηγάνισμα

300γραμμ. Καλαμαράκια κομμένα σε ροδέλες

Αλάτι (Κυθήρων) σε νιφάδες

4 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα

1 σκελίδα σκόρδου λειωμένη

1 λεμόνι κομμένο σε τέταρτα

Φρατζολάκι για σάντουιτς

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Αναμείξτε σε ένα μπολ το αλεύρι, το κορν-φλάουρ και το αλάτι.

2. Βάλτε μπόλικο λάδι στο τηγάνι σας να κάψει και δοκιμάστε το αν καίει αρκετά και είναι έτοιμο για τα καλαμάρια, με μια μπουκίτσα ψωμί. Αν πάρει σκούρο χρώμα, σε 30 δευτερόλεπτα, έχει κάψει, όσο πρέπει.

3. Αλευρώστε τα καλαμάρια με το μίγμα που έχετε στο μπολ και ρίξτε τα στο καυτό λάδι για 1-2λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.

Βγάλτε τα με τη τρυπητή κουτάλα και ακουμπήστε τα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

4. Ανακατέψτε σε ένα μπολάκι τη μαγιονέζα με το σκόρδο και χυμό από ¼ του λεμονιού.

Γεμίστε το φρατζολάκι με τηγανισμένες ροδέλες καλαμαριών, λίγη σκόρδο-μαγιονέζα, κλείστε το και συνοδέψτε το με τέταρτο λεμονιού, για να στύψει όποιος θέλει, από πάνω.

Crema Catalana


6 κρόκους

200γραμμ. Ζάχαρη

¾ του λίτρου, γάλα

1 ξυλαράκι κανέλλας

1 φλούδα λεμονιού

3 κουταλιές της σούπας κόρν-φλάουρ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Χτυπήστε τους κρόκους με 150γραμμ. ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν.

2. Σε ένα φλιτζάνι, διαλύστε το κορν-φλάουρ με λίγο γάλα και αφήστε το στην άκρη. 3. Βάλτε το υπόλοιπα γάλα να βράσει, μαζί με τη κανέλλα και τη φλούδα του λεμονιού.

4. Περιχύστε με το αρωματισμένο ζεστό γάλα τους κρόκους, ανακατεύοντας. Ανακατέψτε πάλι το κορν-φλάουρ που έχετε στο φλιτζάνι και ρίξτε και αυτό στο μπολ και αναμείξτε τα.

5. Μεταφέρετε όλο το μίγμα στη κατσαρόλα και ανακατεύοντας σε χαμηλά φωτιά, περιμένετε μέχρι να πήξει.

6. Αφαιρέστε από τη κρέμα τη κανέλλα και τη φλούδα και αδειάστε την, σε ατομικά μπολάκια, ή σε ένα πυρέξ, αφήστε τα να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου και έπειτα, βάλτε τα στο ψυγείο να παγώσουν.

7. Όταν έρθει η ώρα να τα σερβίρετε, ανάψτε το γκριλ στο φουλ. Πασπαλίστε τις κρέμες, ή τη κρέμα με την υπόλοιπη ζάχαρη και βάλτε τη για δευτερόλεπτα κάτω από το γκριλ, να καραμελώσει η ζάχαρη και να κάνει η κρέμα, ροδοκόκκινες βουλίτσες.

Paëlla


450γραμμ. ρύζι για ριζότο

1.400ml ζωμό, από 3 κύβους κότας

12 μεγάλες γαρίδες

2-3 καραβίδες

250γραμμ. φρέσκα μύδια

200γραμμ. Μικρές γαρίδες (γαριδοσαλάτας)

250γραμμ. καλαμαράκια κομμένα σε ροδέλες

50γραμμ. λουκάνικο Ισπανικό chorizo κομμένο σε λεπτές φέτες (Προαιρετικά)

2 δαφνόφυλλα

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 κόκκινες πιπεριές κομμένες σε λωρίδες

200γραμμ. Αρακά φρέσκο, ή κατεψυγμένο, βρασμένο

50γραμμ. πράσινα φασολάκια φρέσκα, ή κατεψυγμένα, βρασμένα

6 ντομάτες ξεφλουδισμένες χωρίς τα σποράκια τους ψιλοκομμένες

3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες

Σαφράν

Λάδι

Αλάτι-πιπέρι

1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα

Λεμόνια κομμένα σε τέταρτα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Βάλτε σε μια κατσαρόλα, 1.400ml νερό, τους κύβους της κότας και το 1/3 από το λειωμένο σκόρδο. Βράστε το ζωμό για 5 λεπτά, ανακατεύοντας που και που για να διαλυθούν οι κύβοι.

2. Βάλτε το μισό λάδι να ζεσταθεί, σε ένα βαθύ τηγάνι, κατά προτίμηση Κινέζικο γουόκ, ρίξτε τις φέτες του λουκάνικου, το υπόλοιπο σκόρδο, τα δαφνόφυλλα και ανακατέψτε τα για 1 λεπτό. Προσθέστε το κρεμμύδι, τις πιπεριές και τσιγαρίστε τα για 5 λεπτά.

3. Αυξήστε τη θερμοκρασία και ρίξτε τα καλαμάρια να τηγανιστούν για 2-3 λεπτά. Προσθέστε τις ντομάτες, το υπόλοιπο λάδι και τσιγαρίστε για 4-5 λεπτά.

4. Προσθέστε το ρύζι, όλα τα θαλασσινά, το σαφράν, πιπέρι, τα ¾ του ζωμού αρχικά, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τα να σιγοβράσουν για 15-20λεπτά, ανακινώντας το τηγάνι κατά διαστήματα. Μην τα ανακατέψετε. Δοκιμάστε το ρύζι, μήπως χρειαστεί να προσθέσετε τον υπόλοιπο ζωμό και αλάτι .

5. Ρίξτε τον αρακά και τα φασολάκια, τακτοποιήστε τα και βυθίστε τα λίγο με μια ξύλινη κουτάλα για να πάρουν θερμοκρασία, αφαιρέστε κάποιο μύδι που δεν έχει ανοίξει και σερβίρετε τη καυτή Paëlla, μέσα στο τηγάνι συνοδευόμενη με τέταρτα λεμονιού.

Σημ: Το ρύζι θα κάνει μια σκούρα κρούστα στον πάτο του τηγανιού, μη νομίζετε ότι το κάψατε, οι Ισπανοί το ονομάζουν "la soccarat" και είναι μεγάλη λιχουδιά γι' αυτούς.

Ensalada Española mixta con atún


400γραμμ. πατάτες

1 πιπεριά κόκκινη

1 πιπεριά πράσινη

2 φρέσκα κρεμμυδάκια

1 κρεμμύδι χονδροκομμένο

4 αβγά

2 ντομάτες χωρίς τα σποράκια τους

200γραμμ. Αγγούρι

1 άισμπεργκ, ή Γαλλική σαλάτα

1 φλιτζάνι του τσαγιού τόνο σε λάδι

100γραμμ. γαρίδες

Μερικές ελιές, χωρίς κουκούτσι

6 κουταλιές της σούπας λάδι

2 κουταλιές της σούπας ξύδι

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Πλένουμε και βράζουμε τις πατάτες με το φλούδι. Βράζουμε και τα αβγά.

2. Κόβουμε όλα τα λαχανικά και τα βάζουμε σε ένα μπολ.

3. Αποφλοιώνουμε και σοτάρουμε τις γαρίδες.

4. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε φέτες τις πατάτες και τις προσθέτουμε στο μπολ με τα λαχανικά. Βάζουμε μέσα τις γαρίδες και το τόνο και τα ανακατεύουμε.

5. Όταν έρθει η ώρα να τη σερβίρουμε, προσθέτουμε τα αβγά κομμένα σε τέταρτα, χτυπάμε σε ένα μπολ με το πιρούνι το λάδι το ξύδι και το αλάτι και περιχύνουμε τη σαλάτα.

6. Την πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και τη σερβίρουμε.

Σημ: Οι Ισπανοί τη σαλάτα την ονομάζουν mixta, γιατί βάζουν ότι λαχανικό έχουν στο σπίτι τους. Και εσείς, αυτό θα κάνετε. Το βασικό και απαραίτητο υλικό, είναι ο τόνος, τα βρασμένα αβγά και το ντρέσινγκ αλάτι, ξύδι, λάδι.

Ανθή Λαμπίρη


ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

comments powered by Disqus
Διαφήμιση
Καλή εβδομάδα!!!

Καλή εβδομάδα!!!

Τάρτα σπανάκι, κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά και μυρωδάτος ...

περισσότερα...
Κυριακάτικα ψητά στο φούρνο

Κυριακάτικα ψητά στο φούρνο

Το μεσημέρι της Κυριακής είναι κάτι σαν οικογενειακή ...

περισσότερα...
Μεζεδάκια από σφολιάτα

Μεζεδάκια από σφολιάτα

Η σφολιάτα είναι απίστευτο υλικό. Σου δίνει την ...

περισσότερα...
Την Τρίτη τρώμε...

Την Τρίτη τρώμε...

  Τάρτα μοτσαρέλλα, με λιαστές ντομάτες και κολοκυθάκια. ...

περισσότερα...
Ξεκινάμε την εβδομάδα, με…

Ξεκινάμε την εβδομάδα, με…

...σουφλέ αγκινάρας, σνιτσελάκια κοτόπουλο με λιωμένο τυράκι ...

περισσότερα...
Σελίδα 1 από 32
Διαφήμιση

Διαφήμιση
Διαφήμιση