Καλή εβδομάδα!!!

Δευτέρα 00:30,23 Ιουνίου 2014
Καλή εβδομάδα!!!

ΤΑΡΤΑ ΣΠΑΝΑΚΙ

1 κιλό σπανάκι φρέσκο, ή κατεψυγμένο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

3 κουταλιές της σούπας λάδι

½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

250γραμμ. φέτα τρίμμα

1 μεγάλο αβγό ελαφρώς χτυπημένο

3 κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη

Πιπεράκι

4 κουταλιές της σούπας γραβιέρα τριμμένη

1 φλιτζάνι του τσαγιού γραβιέρα τριμμένη

1 φύλλο σφολιάτας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Ανάβουμε το φούρνο στους 190ο C. Λαδώνουμε ελαφρώς την ταρτιέρα μας.

2. Εάν το σπανάκι είναι φρέσκο, το καθαρίζουμε, το πλένουμε, το ζεματάμε, το στραγγίζουμε καλά και το κόβουμε. Εάν είναι κατεψυγμένο, το βάζουμε σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια θερμοκρασία το αφήνουμε να βγάλει τα νερά του και στη συνέχεια να εξατμιστούν.

3. Βάζουμε το λάδι σε ένα τηγάνι, σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το κρεμμύδι, μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το σπανάκι για να βγάλει όσα νερά του έχουν απομείνει και να μείνει με το λαδάκι.

4. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνουμε τον άνηθο, τη φέτα, τις 4 κουταλιές της σούπας γραβιέρα, το αβγό, την φρυγανιά, λίγο πιπεράκι και τα αναμιγνύουμε.

5. Απλώνουμε την σφολιάτα στην ταρτιέρα και πιέζουμε μαλακά με τα δάχτυλά μας για να πάρει το σχήμα της. Το κομμάτι που περισσεύει έξω από την ταρτιέτα, το κόβουμε κυκλικά και το αφήνουμε να κρέμεται προς τα έξω, 3 εκατοστά περίπου. Την τρυπάμε με ένα πιρούνι σε πολλές μεριές και βάζουμε μέσα το μίγμα από το σπανάκι. Το στρώνουμε με ένα κουτάλι και το πασπαλίζουμε με το φλιτζάνι της γραβιέρας.

6. Κάνουμε ρολό την ζύμη που κρέμεται, γύρω-γύρω προς τα μέσα, για να αγκαλιάσει τη γέμιση. Λαδώνουμε το φύλλο και φουρνίζουμε την τάρτα, μέχρι να ροδοκοκκινίσει, για 45 λεπτά περίπου.

ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΚΙΜΑ


12 κολοκυθάκια μεγαλούτσικα, για γέμισμα

Για τη γέμιση,

250γραμμ. κιμά

1/3 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι νυχάκι

¼ φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό

2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο δυόσμο

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

½ κουταλάκι του γλυκού κανέλλα

1 κουταλιά της σούπας λάδι

¼ φλιτζάνι του τσαγιού κουκουνάρι (Προαιρετικά)

Για τη σάλτσα,


1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

2 κουταλιές της σούπας λάδι

1 κρεμμύδι τριμμένο

2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες

400γραμμ. Έτοιμη σπιτική τομάτα από τον τρίφτη (Θα την βρείτε στο Super Market)

2 κουταλιές της σούπας τοματοπολτό

2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό

¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλλα

¼ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για το γαρνίρισμα,


Ψιλοκομμένο μαϊντανό

Γιαούρτι στραγγιχτό (Προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Πλένετε τα κολοκυθάκια τα κόβετε στις άκρες και αδειάζετε την ψίχα τους.

2. Βάζετε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο με το λάδι να ζεσταθεί και σοτάρετε το κρεμμύδι, μέχρι να γίνει διάφανο.

3. Προσθέτετε το σκόρδο, τον δυόσμο, τα σοτάρετε για 2-3 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτετε την ψίχα από τα κολοκυθάκια και όλα τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας. Την αφήνετε να βράσει, μέχρι να γεμίσετε τα κολοκυθάκια

4. Βάζετε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ και τα ζυμώνετε. Γεμίζετε τα κολοκυθάκια και τα βυθίζετε στη σάλτσα που βράζει.

5. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε τα κολοκυθάκια να σιγοβράσουν για 30 λεπτά.

6. Στη συνέχεια, ανοίγετε την κατσαρόλα, αυξάνετε την θερμοκρασία και συνεχίζετε να τα βράζετε για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να πήξει η σαλτσούλα τους.

7. Τα σερβίρετε σε βαθύ πιάτο, με μπόλικη σαλτσούλα και φρέσκο ψωμί. Τους πηγαίνει πάρα πολύ, να βάλετε επάνω τους μια φουσκωτή κουταλιά της σούπας γιαούρτι, πασπαλισμένο με μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ


1 ποτήρι του νερού λάδι

2 ποτήρια του νερού σιμιγδάλι χονδρό

1 φακελάκι κουκουνάρι

3 ποτήρια του νερού ζάχαρη

4 ποτήρια του νερού, νερό

1 ξύλο κανέλλας

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα σκόνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Βάζετε σε μια κατσαρολίτσα, τα 4 ποτήρια νερό, τη ζάχαρη, το ξυλαράκι της κανέλας και τη σκόνη κανέλας. Τα αφήνετε να βράσουν για 3 λεπτά και να γίνουν, ένα αραιό σιρόπι.

2. Βάζετε το λάδι να κάψει σε μια μεγάλη κατσαρόλα.

3. Μόλις κάψει, ρίχνετε το σιμιγδάλι και τα κουκουνάρια.

4. Τα ανακατεύετε με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι το σιμιγδάλι να πάρει σκούρο χρώμα, να καβουρντιστεί και τα κουκουνάρια να ροδοκοκκινίσουν.

5. Αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά και με μεγάλη προσοχή για να μη καείτε, (γιατί το σιμιγδάλι πετάγετε όταν έρθει σε επαφή με υγρό), ρίχνετε το σιρόπι κουτάλα-κουτάλα της σούπας και το ανακατεύετε.

6. Χαμηλώνετε τη φωτιά και βάζετε την κατσαρόλα σκεπασμένη με το καπάκι της επάνω στο μάτι. Μετά από 2-3 λεπτά, βγάζετε το καπάκι και ανακατεύετε, μέχρι να πήξει ο χαλβάς και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

7. Μόλις φτάσει στο σωστό σημείο, τον αποσύρετε από τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα με μια πετσέτα κουζίνας και τον αφήνετε σκεπασμένο για 10 λεπτά περίπου, για να απορροφηθεί η υγρασία του.

8. Τον αδειάζετε, σε μια φόρμα για κέικ. Τον πατάτε με ένα κουτάλι για να καθίσει καλά-καλά μέσα στη φόρμα και τον αναποδογυρίζετε στη πιατέλα που θα τον σερβίρετε. Τον πασπαλίζετε με λίγη κανελλίτσα.

Ανθή Λαμπίρη


ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

comments powered by Disqus
Διαφήμιση
Κυριακάτικα ψητά στο φούρνο

Κυριακάτικα ψητά στο φούρνο

Το μεσημέρι της Κυριακής είναι κάτι σαν οικογενειακή ...

περισσότερα...
Ένα γευστικό οδοιπορικό στην Βαρκελώνη

Ένα γευστικό οδοιπορικό στην Βαρκελώνη

Μιας και είναι καλοκαίρι και έχουμε μπει για τα καλά στο ...

περισσότερα...
Μεζεδάκια από σφολιάτα

Μεζεδάκια από σφολιάτα

Η σφολιάτα είναι απίστευτο υλικό. Σου δίνει την ...

περισσότερα...
Την Τρίτη τρώμε...

Την Τρίτη τρώμε...

  Τάρτα μοτσαρέλλα, με λιαστές ντομάτες και κολοκυθάκια. ...

περισσότερα...
Ξεκινάμε την εβδομάδα, με…

Ξεκινάμε την εβδομάδα, με…

...σουφλέ αγκινάρας, σνιτσελάκια κοτόπουλο με λιωμένο τυράκι ...

περισσότερα...
Σελίδα 1 από 32
Διαφήμιση

Διαφήμιση
Διαφήμιση