Κυριακάτικα ψητά στο φούρνο

Κυριακή 00:30,22 Ιουνίου 2014
Κυριακάτικα ψητά στο φούρνο

ΡΟΣΤ ΜΠΙΦ - ΨΗΤΟ ΜΟΣΧΑΡΙ

4 ½ κιλά μοσχάρι. Θα πείτε στο χασάπη σας να σας δώσει 4 μεγάλες μοσχαρίσιες μπριζόλες άκοπες και να μην αφαιρέσει το λιπάκι τους.

4 κουταλιές της σούπας λάδι

Αλάτι-πιπέρι

θυμάρι

2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Το πετυχημένο ψητό κρέας θέλει δυνατό φούρνο στην αρχή για 15 επτά και μετά μέτριο, σε όλη τη διάρκεια του ψησίματος. Αυτό το βοηθάει να πάρει ωραίο χρώμα και να κρατήσει τους χυμούς του μέσα.

1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220ο C και υπολογίζετε το χρόνο ψησίματος ανάλογα με το ακριβές βάρος του κρέατος.

Εάν το θέλετε στο κέντρο του ωμό (Rare) θα υπολογίσετε 15 λεπτά για κάθε 450γραμμ. + 15 λεπτά.

Εάν το θέλετε μέτρια ψημένο με το ζουμάκι του (Medium) θα υπολογίσετε 20 λεπτά για κάθε 450γραμμ. + 20 λεπτά.

Εάν το θέλετε καλά ψημένο (Well done) θα υπολογίσετε 25 λεπτά για κάθε 450γραμμ. + 25 λεπτά.

Η δική μας ποσότητα, χρειάζεται 3 ώρες και 50 λεπτά περίπου, για μέτριο ψήσιμο.

2. Τοποθετούμε το κομμάτι του κρέατος στο ταψί το λαδώνουμε καλά με ένα πινέλο, το αλατοπιπερώνουμε, το πασπαλίζουμε με θυμάρι και το βάζουμε στο φούρνο.

3. Μετά από 15 λεπτά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180ο C και συνεχίζουμε να το ψήνουμε μέχρι να γίνει. Κατά διαστήματα βουτάμε το πινέλο στο ζουμί που βγάζει το κρέας και το αλείφουμε.

4. Όταν ετοιμαστεί, μεταφέρουμε το κρέας στο ξύλο κοπής, το σκεπάζουμε χαλαρά με αλουμινόχαρτο, το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15-30 λεπτά και μετά το κόβουμε.

5. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κρέατος, αποκολλάμε τα κόκαλα από το κρέας και έπειτα κόβουμε το κρέας σε κάθετες φέτες.

Εάν θέλετε μπορείτε να το συνοδεύσετε με γιορκσάιρ πούτινγκς και γκρέιβι σος.

Γιορκσάιρ πούτινγκς (Yorkshire Puddings)


Χρειαζόσαστε ειδικό δίσκο-ταψί για μάφινς (muffins)

4 φρέσκα αβγά

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Γάλα

Λίγο αλάτι

Λίγο βούτυρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Βάλτε 4 μεγάλα αβγά σε μια κανάτα μεζούρα. Σημειώστε σε ποια γραμμούλα φτάσανε, ας υποθέσουμε στα 300ml. Αδειάστε τα αβγά στο κάδο του μίξερ.

2. Γεμίστε μέχρι τα 300ml γάλα. Αδειάστε το στα αβγά. Πλύνετε και σκουπίστε τη κανάτα και γεμίστε τη μέχρι τα 300ml, με αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

3. Προσθέστε στα αβγά με το γάλα λίγο αλατάκι και χτυπήστε τα για 2-3 λεπτά.

4. Σταματήστε το μίξερ κοσκινίστε πάνω στο μίγμα του γάλακτος το αλεύρι που έχετε στη κανάτα και χτυπήστε τα να ενωθούν. Αφήστε τον χυλό να ξεκουραστεί τουλάχιστον για 1-2 ώρες.

5. Ανάψτε το φούρνο στο μάξιμουμ. Βάλτε στις θηκούλες του ταψιού, από ½ κουταλάκι του γλυκού βούτυρο και βάλτε το ταψί στο φούρνο να ζεσταθεί πολύ το βούτυρο.

6. Ρίξτε 2 κουταλιές της σούπας κρύο νερό στο χυλό, χτυπήστε το για τελευταία φορά και αδειάστε το στη μεζούρα κανάτα.

7. Βγάλτε το ταψί από το φούρνο, γεμίστε το 1/3 κάθε τρυπούλας με τον χυλό και ξαναβάλτε το γρήγορα στο φούρνο.

8. Φουρνίστε τα ψωμάκια για 15-20 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδοκοκκινίσουν.

Γκρέιβι (Gravy),

3 κουταλιές της σούπας βούτυρο

4 κουταλιές της σούπας αλεύρι

2 φλιτζάνια του τσαγιού ζωμό βοδινού από κύβους και ζουμί από το κρέας που ψήσατε

Πιπέρι

Αλάτι αν χρειάζεται

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Βάλτε το βούτυρο να κάψει και προσθέστε το αλεύρι ανακατεύοντας να καβουρντιστεί.

2. Ρίξτε λίγο-λίγο το ζωμό του βοδινού και το ζωμό του κρέατος, χαμηλώστε τη φωτιά και ανακατέψτε το μέχρι να γίνει πηχτή σάλτσα.

3. Βγάλτε το από τη φωτιά, ρίξτε του πιπεράκι και δοκιμάστε το αν θέλει λίγο αλατάκι.

4. Αδειάστε τη σάλτσα σε σαλτσιέρα και τοποθετείστε την στο τραπέζι. Σερβίρετε στο πιάτο μερικές φέτες κρέατος, 2-3 Yorkshire puddings και τα περιχύνετε με τη σάλτσα.

ΜΠΟΥΤΑΚΙ ΑΡΝΙΣΙΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΟΥΛΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ


1 αρνίσιο μπουτάκι 2.5 κιλά περίπου

12 φουντίτσες δεντρολίβανο

6 σκελίδες σκόρδου

Λάδι για άλειμμα

Αλάτι-πιπέρι

2 κιλά πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε τέταρτα

Χυμό από 1-2 λεμόνια

1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού

1 ½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη

2 κουταλιές της σούπας λάδι

1 φλιτζάνι του τσαγιού ζωμό από κύβο κότας, ή ζεστό νερό

Αλάτι πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220ο C. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κάνετε 12 τρύπες-σχισμές στην εξωτερική επιφάνεια του κρέατος. Κόβετε τις 6 σκελίδες στα 2 και τις βουτάτε της μέσα σε αλάτι. Βάζετε μισή σκελίδα σκόρδου μαζί με μια φουντίτσα δεντρολίβανο σε κάθε σχισμή.

2. Με ένα πινελάκι, αλείφετε ολόκληρο το μπούτι με λάδι, το αλατοπιπερώνετε και το φουρνίζετε.

3. Για 15 λεπτά το ψήνετε στους 220ο C και έπειτα χαμηλώνετε τη θερμοκρασία για όλη τη διάρκεια του ψησίματος, για περίπου 2 ώρες και 30 λεπτά, στους 180ο C.

4. Όταν ετοιμαστεί, μεταφέρουμε το κρέας στο ξύλο κοπής, το σκεπάζουμε χαλαρά με αλουμινόχαρτο, το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15-30 λεπτά και μετά το κόβουμε.

5. Στην αρχή το κόβετε σε μεγάλα κομμάτια οριζοντίως για να το απελευθερώσετε από το κόκαλο και έπειτα τα μεγάλα κομμάτια σε φέτες για να το σερβίρετε.

6. Κόψτε τις πατάτες, βάλτε τις σε μια λεκάνη ρίξτε όλα τα υλικά τους και ανακατέψτε τις καλά. Αφού περάσει 1 ώρα απ' τη στιγμή που βάλαμε το αρνάκι στο φούρνο, βγάλτε το ταψί, αδειάστε τη λεκάνη με τις πατάτες και όλα τα υλικά τους τριγύρω από το μπουτάκι και ξαναφουρνίστε το ταψί, για να ψηθούν οι πατάτες, μαζί με το αρνάκι.

ΧΟΙΡΙΝΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΚΡΙΤΣΑΝΙΣΤΗ ΠΕΤΣΟΥΛΑ


3.5 κιλά χεράκι χοιρινού χωρίς κόκαλο με την πετσούλα του.

Θα πείτε στο χασάπη σας με το κοφτερό του μαχαίρι, να κόψει όλη την επιφάνεια της πετσούλας, σε λεπτές παράλληλες λωρίδες, χωρίς να φτάνει πολύ βαθιά.

Χονδρό αλάτι

4 κουταλιές της σούπας λάδι

4 κρεμμύδια κομμένα σε τέταρτα

2 λεμόνια κομμένα σε τέταρτα

2 κουταλιές της σούπας μέλι

2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φασκόμηλο, ή θυμάρι

1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220ο C.

2. Ρίχνετε άφθονο χοντρό αλάτι στην πετσούλα και το τρίβετε επάνω της. Πασαλείβετε όλο το κρέας με λάδι.

3. Ρίχνετε λάδι στο ταψί και ακουμπάτε το χοιρινό με την πετσούλα προς τα πάνω.

4. Το ψήνετε για 15 λεπτά στους 220ο C και έπειτα χαμηλώνετε τη φωτιά στους 150ο C, για 2 ώρες, χωρίς να το αλείφετε, ή το γυρίζετε.

5. Βγάλτε το κρέας από το ταψί σε μια πιατέλα. Ρίξτε μέσα στο ταψί τα κρεμμύδια και τα λεμόνια. Δυναμώστε το φούρνο και αφήστε τα να ψηθούν για 10 λεπτά. Βγάλτε το ταψί από το φούρνο χαμηλώστε πάλι τη θερμοκρασία στους 150ο C, περιχύστε τα κρεμμύδια και τα λεμόνια με το μέλι, πασπαλίστε τα με το φασκόμηλο, σπρώξτε τα στις άκρες του ταψιού και βάλτε στη μέση το κρέας.

6. Συνεχίστε το ψήσιμο για 1 ώρα και 15 λεπτά. Κατά διαστήματα ρίξετε πάνω στα κρεμμύδια ζουμάκι από το ταψί, αλλά καθόλου πάνω στο κρέας.

7. Μεταφέρετε το κρέας στο ξύλο κοπής, το σκεπάζετε χαλαρά με αλουμινόχαρτο, το αφήνετε να ξεκουραστεί για 15-30 λεπτά.

8. Μεταφέρετε τα κρεμμύδια και τα λεμόνια με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ, σκεπάστε τα με αλουμινόχαρτο για να διατηρηθούν ζεστά.

9. Ρίξτε μέσα στο ταψί με το ζουμί του χοιρινού, το κρασί. ( Εάν έχει λίπος αφαιρέστε όσο μπορείτε με ένα κουτάλι). Με μια ξύλινη σπάτουλα ανακατέψτε το για να παρασύρετε και ότι κολλημένο υπάρχει, δυναμώστε το φούρνο και βράστε το μέχρι να μείνει η μισή ποσότητα. Αλατοπιπερώστε το και σουρώστε το. Σερβίρετε το σε μια σαλτσιέρα.

10. Περάστε το μαχαίρι σας κάτω και παράλληλα με την πετσούλα για την αποκολλήσετε από το υπόλοιπο κρέας. Κόψτε τη στη μέση με ένα ψαλίδι. Κόψτε το κρέας σε φέτες.

11. Βάλτε τις φέτες του κρέατος σε μια πιατέλα. Γαρνίρετε στο πλάι το κρέας, με τα κρεμμύδια και τα λεμόνια. Στολίστε από πάνω τις τραγανές λωρίδες της πετσούλας, ακουμπήστε δίπλα από την πιατέλα, τη σαλτσιέρα με το ζωμό, για όποιον θέλει να βάλει σαλτσούλα πάνω από το κρέας του, στο πιάτο του.

Ανθή Λαμπίρη


ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

comments powered by Disqus
Διαφήμιση
Καλή εβδομάδα!!!

Καλή εβδομάδα!!!

Τάρτα σπανάκι, κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά και μυρωδάτος ...

περισσότερα...
Ένα γευστικό οδοιπορικό στην Βαρκελώνη

Ένα γευστικό οδοιπορικό στην Βαρκελώνη

Μιας και είναι καλοκαίρι και έχουμε μπει για τα καλά στο ...

περισσότερα...
Μεζεδάκια από σφολιάτα

Μεζεδάκια από σφολιάτα

Η σφολιάτα είναι απίστευτο υλικό. Σου δίνει την ...

περισσότερα...
Την Τρίτη τρώμε...

Την Τρίτη τρώμε...

  Τάρτα μοτσαρέλλα, με λιαστές ντομάτες και κολοκυθάκια. ...

περισσότερα...
Ξεκινάμε την εβδομάδα, με…

Ξεκινάμε την εβδομάδα, με…

...σουφλέ αγκινάρας, σνιτσελάκια κοτόπουλο με λιωμένο τυράκι ...

περισσότερα...
Σελίδα 1 από 32
Διαφήμιση

Διαφήμιση
Διαφήμιση