Λουκουμάδες και ντόνατς

Τρίτη 00:30,24 Ιουνίου 2014
Λουκουμάδες και ντόνατς

ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ


½ φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι

2 φακελάκια ξηρή μαγιά

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

1 φλιτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό

5 φλιτζάνια του τσαγιού σκληρό αλεύρι

½ κουταλάκι του γλυκού αλατάκι

1 λίτρο χλιαρό νερό

Για το σιρόπι,


2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό

1 φλιτζάνι του τσαγιού μέλι

1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό

Καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα

Κανέλα για το πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Αναμιγνύουμε σε ένα ταπερ ½ φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι, 2 φακελάκια μαγιά, 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη, προσθέτουμε το χλιαρό νερό και τα ανακατεύουμε. Κλείνουμε το καπάκι του τάπερ και αφήνουμε την μαγιά να ενεργοποιηθεί και να φουσκώσει για 30 λεπτά περίπου, ίσως και περισσότερο.

2. Κοσκινίζουμε σε μια λεκάνη, το αλεύρι με το αλατάκι. Κάνουμε στο κέντρο μια λακκούβα και προσθέτουμε την φουσκωμένη μαγιά και φλιτζάνι-φλιτζάνι από το χλιαρό νερό ανακατεύοντας, μέχρι να κάνουμε μια ζύμη, που να μην είναι χυλός που να τρέχει, αλλά ούτε να χρειάζεται να την ανοίξουμε με τον πλάστη. Δηλαδή φτιάχνουμε έναν λείο παχύ-σφιχτό χυλό.

3. Για να έχουμε μια εικόνα, φανταζόμαστε... ότι βάζουμε την παλάμη μας στην λεκάνη με την ζύμη, παίρνουμε στην χούφτα μας μια ποσότητα ζύμης, την πιέζουμε για να ξεχειλίσει πάνω και κάτω και το επάνω ξεχείλισμα, το κόβουμε με ένα κουταλάκι του γλυκού και το ρίχνουμε στο λάδι.

4. Σκεπάζουμε την ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε χλιαρό μέρος, να διπλασιαστεί σε όγκο. (Θα χρειαστεί 2 ώρες περίπου).

5. Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά προς δυνατή. Αφαιρούμε τον αφρό με τρυπητή κουτάλα και όταν καθαρίσει, δυναμώνουμε την φωτιά και το βράζουμε για 6 λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και διατηρούμε το σιρόπι χλιαρό.

6. Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα μπόλικο λάδι να κάψει, βρέχουμε την χούφτα μας και το κουταλάκι του γλυκού και ρίχνουμε κουταλάκι-κουταλάκι ζύμης, μέσα στο καυτό λάδι. Όταν οι λουκουμάδες έρθουν στην επιφάνεια και έχουν ροδοκοκκινίσει, τους βγάζουμε από το λάδι και τους ακουμπάμε σε πιατέλα, που την έχουμε καλύψει προηγουμένως, με διπλό απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για να στραγγίξουν.

7. Τους σερβίρουμε ζεστούς, περιχυμένους με το χλιαρό σιρόπι και πασπαλισμένους με κανέλα.

Εάν δεν σας αρέσουν με σιρόπι, φτιάξτε ένα μείγμα από ζάχαρη άχνη και κανέλα και πασπαλίστε τους.

Για τους λάτρεις της σοκολάτας... Ξεχνάμε το σιρόπι και την ζάχαρη άχνη και φτιάχνουμε σάλτσα πραλίνα με...

½ φλιτζάνι του τσαγιού Nutella, ή Μερέντα

1/3 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα

ΕΚΕΛΕΣΗ:

1. Βάζουμε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι να ζεσταθεί χωρίς να κοχλάσει, προσθέτουμε την μερέντα και τα ανακατεύουμε.

2. Εάν θέλουμε την σάλτσα πιο αραιή προσθέτουμε γάλα, για πιο παχιά, περισσότερη μερέντα.

Σημ: Εάν θέλουμε τους λουκουμάδες στο παραδοσιακό τους σχήμα, στρογγυλούς με τρύπα σαν δαχτυλίδια, βρήκα στην ακόλουθη ιστοσελίδα το ειδικό κορνέ.

http://kouzinika.gr/index.php?dispatch=products.view&product_id=204

Μηχανή για λουκουμάδες SVIM Νο 860 €8,00 -8%

ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ... ΤΟΥ ΦΟΥΡΝΟΥ (ΨΗΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ)

275ml μισό χλιαρό γάλα και μισό χλιαρό νερό

2 αβγά

2 φακελάκια ξηρή μαγιά

2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

50γραμμ. λειωμένο βούτυρο

Βανίλια

700γραμμ. σκληρό αλεύρι

Θα χρειαστούμε ακόμα, αλεύρι για αλεύρωμα, λειωμένο βούτυρο για άλειμμα και ζάχαρη κρυσταλλική για πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα αβγά με την ζάχαρη και τα χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα με το σύρμα, για 1-2 λεπτά.

2. Προσθέτουμε το χλιαρό γάλα, την μαγιά, το αλάτι και τα χτυπάμε για 1-2 λεπτά ακόμα.

3. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα, αφαιρούμε το σύρμα και το αντικαθιστούμε με τον γάντζο. Προσθέτουμε αρχικά 2 φλιτζάνια αλεύρι, τα χτυπάμε σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα και στην συνέχεια ρίχνουμε λίγο-λίγο, το λειωμένο βούτυρο.

4. Χαμηλώνουμε ακόμα περισσότερο την ταχύτητα του μίξερ και αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο-λίγο το υπόλοιπο αλεύρι. Η ζύμη μας θα είναι έτοιμη, όταν θα ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του κάδου και θα έχει γίνει μαλακιά και υγρή, αλλά χωρίς να κολλάει στα χέρια.

5. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι την επιφάνεια του πάγκου μας, ακουμπάμε την ζύμη και την ζυμώνουμε για λίγο με τα χέρια μας, μέχρι να γίνει λεία και ελαστική.

6. Βουτυρώνουμε ελαφρώς τον κάδο του μίξερ, μαζεύουμε την ζύμη σε μια μπάλα, την βάζουμε μέσα στον κάδο και βουτυρώνουμε ελαφρώς όλη την επιφάνεια της με την παλάμη μας. Σκεπάζουμε τον κάδο με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε την ζύμη σε χλιαρό μέρος για 1 περίπου ώρα, να διπλασιαστεί σε όγκο.

7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200ο C.

8. Μοιράζουμε την ζύμη σε μπαλάκια των 50γραμμ. Τα αφήνουμε σκεπασμένα με μεμβράνη για 10 λεπτά και στην συνέχεια, πλάθουμε ένα-ένα μπαλάκι σε μακρύ κορδόνι. Το κλείνουμε κυκλικά σαν κουλούρι και το κολλάμε πιέζοντας το στις 2 άκρες.

9. Καλύπτουμε τα ταψιά του φούρνου μας με λαδόκολλα και ακουμπάμε τους λουκουμάδες σε απόσταση 2,5-3 εκατοστά, τον ένα από τον άλλο. Τους σκεπάζουμε με μεμβράνη και τους αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστούν περίπου σε όγκο.

10. Τους φουρνίζουμε για 8-10 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

11. Ακουμπάμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλας στον πάγκο μας, το βουτυρώνουμε και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη. Ξεφουρνίζουμε τους λουκουμάδες, τους ακουμπάμε στην ζαχαρωμένη λαδόκολλα, τους αλείφουμε με ένα πινελάκι με βούτυρο και τους πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη.

12. Τους σερβίρουμε ζεστούς. Θα είναι πιο ωραίοι, αν καταναλωθούν την ίδια ημέρα.

ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ... ΤΟΥ ΦΟΥΡΝΟΥ ΤΗΓΑΝΙΤΟΙ

Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με τους φουρνιστούς, αλλά δεν χρειάζεται να περιμένουμε να φουσκώσουν στο στάδιο 9 για να τους τηγανίσουμε.

Αφού τους πλάσουμε σαν κουλούρια, ζεσταίνουμε μπόλικο καλαμποκέλαιο σε μια κατσαρόλα, ή σε φριτέζα και τους τηγανίζουμε, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους ακουμπάμε για 1 λεπτό σε διπλό απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν. Στην συνέχεια τους πασπαλίζουμε και από τις 2 πλευρές με κρυσταλλική ζάχαρη και τους σερβίρουμε.

ΝΤΟΝΑΤΣ ΦΟΥΡΝΙΣΤΑ Ή ΤΗΓΑΝΙΤΑ



Ακολουθούμε την ίδια συνταγή με τους λουκουμάδες του φούρνου, μέχρι το στάδιο 7 και συνεχίζουμε...

1. Πασπαλίζουμε τον πάγκο μας της κουζίνας μας ελαφρώς με αλεύρι, βγάζουμε την ζύμη από τον κάδο του μίξερ, την ακουμπάμε στον πάγκο και την ανοίγουμε με τον πλάστη μας σε φύλλο πάχους, 1,5-2 εκατοστών.

2. Εάν θέλουμε να φτιάξουμε ντόνατς γεμιστά, θα τα κόψουμε με ένα κουπ-πατ, ή με ποτήρι στρογγυλά, σε διάμετρο 7,5 εκατοστά περίπου.

3. Εάν τα θέλουμε δαχτυλίδια για να τα αλείψουμε με γκλάσο, θα τα κόψουμε στρογγυλά και στην συνέχεια, με το καπάκι από μια μποτίλια νερού, θα τα ξανακόψουμε στο κέντρο, για να δημιουργήσουμε την τρύπα.

4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200ο C, αν τα ψήσουμε στο φούρνο.

5. Καλύπτουμε τα ταψιά του φούρνου μας με λαδόκολλα και ακουμπάμε τα πλασμένα ντόνατς, σε απόσταση 2,5-3 εκατοστά, το ένα από το άλλο. (Αυτό ισχύει και για τα φουρνιστά και τα τηγανιτά). Τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστούν περίπου σε όγκο.

6. Εάν τα ψήσουμε στον φούρνο, τα φουρνίζουμε σε αυτό το σημείο, για 8-10 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα ξεφουρνίζουμε και τα ακουμπάμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν.

7. Εάν τα τηγανίσουμε, ζεσταίνουμε μπόλικο καλαμποκέλαιο σε μια κατσαρόλα, ή σε φριτέζα και τα τηγανίζουμε, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

8. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα ακουμπάμε για 1 λεπτό σε διπλό απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν. Στην συνέχεια, τα μεταφέρουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν.

ΝΤΟΝΑΤΣ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ


1. Θα διαλύσουμε ότι μαρμελάδα μας αρέσει σε 2 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό, για να γίνει σαν κρέμα.

2. Γεμίζουμε το κορνέ μας με μαρμελάδα. Κάνουμε στο πλάι του ντόνατς μια τρυπούλα με ξυλάκι για σουβλάκια, βάζουμε στην τρύπα την μύτη του κορνέ και γεμίζουμε τα ντόνατς.

3. Στην συνέχεια τα πασπαλίζουμε με κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη και τα σερβίρουμε.

ΝΤΟΝΑΤΣ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΜΕΡΕΝΤΑ

Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με την μαρμελάδα, αλλά αντί για μαρμελάδα χρησιμοποιούμε Μερέντα και αντί για νερό, γάλα.

ΓΚΛΑΣΟ ΓΙΑ ΝΤΟΝΑΤΣ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΑ

Για το λευκό γκλάσο,


1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη άχνη

3-4 κουταλιές της σούπας νερό

Βανίλια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά και τα αναμιγνύουμε, μέχρι να γίνουν σαν αραιή κρέμα. (Ίσως χρειαστεί περισσότερο ζάχαρη, ή νερό).

2. Βουτάμε ένα-ένα τα ντόνατς και τα αφήνουμε στην άκρη για να σταθεροποιηθεί το γκλάσο.

Για το γκλάσο κακάο,


1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη άχνη

4 κουταλιές της σούπας κακάο

2 ½ κουταλιές της σούπας νερό, ή όσο χρειαστεί

Η εκτέλεση είναι η ίδια με την προηγούμενη.

Για το γκλάσο σοκολάτας,


450γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα, σπασμένη σε κομματάκια

¼ φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο (62,5γραμμ.)

½ φλιτζάνι του τσαγιού κρέμα γάλακτος

½ φλιτζάνι του τσαγιού νερό

Βανίλια

2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Βάζουμε την σπασμένη σοκολάτα σε ένα μπολ.

2. Σε ένα κατσαρολάκι, αναμιγνύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα βράζουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

3. Περιχύνουμε με το καυτό μείγμα την σοκολάτα, περιμένουμε 2 λεπτά και την ανακατεύουμε μέχρι να λειώσει και να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά.

4. Βουτάμε τα ντόνατς μέσα στην σοκολάτα και τα ακουμπάμε σε σχάρα, για να σταθεροποιηθεί το γκλάσο.

Όσο είναι υγρό το γκλάσο, μπορούμε να το πασπαλίσουμε με τρούφα σοκολάτας, ή χρωματιστή, με καβουρντισμένη καρύδα, ξηρούς καρπούς και όποια άλλη λιχουδιά έχουμε!

Ανθή Λαμπίρη


ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

comments powered by Disqus
Διαφήμιση
Φοντύ σοκολάτας με φρούτα

Φοντύ σοκολάτας με φρούτα

  Όμορφο, γρήγορο και παρεΐστικο το φοντύ μας για σήμερα.

περισσότερα...
Frozen yogurt φράουλα με 3 τρόπους

Frozen yogurt φράουλα με 3 τρόπους

  Η εποχή της φράουλας, είναι από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο. Η ...

περισσότερα...
Νηστίσιμο κέικ κανέλας

Νηστίσιμο κέικ κανέλας

  Νηστίσιμο σημαίνει, ότι δεν έχει αβγά, βούτυρο και γάλα. ...

περισσότερα...
Μήλα στον φούρνο

Μήλα στον φούρνο

  Με 6 μήλα, εξασφαλίσαμε και το γλυκό μας για σήμερα!  

περισσότερα...
Κρέμα καραμελέ με καρύδα

Κρέμα καραμελέ με καρύδα

  Η γνωστή μας κρέμα καραμελέ, αλλά σε Μεξικάνικη έκδοση.

περισσότερα...
Διαφήμιση

Διαφήμιση
Διαφήμιση