Τι να κάνετε όταν έχει πυρετό

Δευτέρα 04:15,24 Φεβρουαρίου 2014
Τι να κάνετε όταν έχει πυρετό

Τι είναι ο πυρετός, τι δείχνει και πώς πρέπει να τον αντιμετωπίσουν οι γονείς όταν εμφανιστεί στο παιδί τους; Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδιατρικής Παναγιώτης Σπυρίδης δίνει τις απαντήσεις στις απορίες μας μέσω του paidiatriki.gr.

- Τι είναι ο πυρετός;


Μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε μία ποικιλία παραγόντων, με συνηθέστερο αίτιο τις λοιμώξεις, ιογενείς κυρίως, αλλά και βακτηριακές.

- Πότε συμβαίνει;


Όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία του σώματος, εξαιτίας του γεγονότος ότι ο θερμοστάτης που βρίσκεται στον εγκέφαλο, τοποθετείται σε υψηλότερο επίπεδο από το φυσιολογικό εξ αιτίας της λοίμωξης. Είναι δηλαδή ως να ρυθμίσαμε την θερμοκρασία του σπιτιού μας σε υψηλότερο επίπεδο, γυρίζοντας τον θερμοστάτη.

- Ποιος είναι ο ρόλος του;


Η παρουσία του είναι ιδιαίτερα ευεργετική γιατί μαζί με άλλους παράγοντες (λευκά αιμοσφαίρια, κυτοκίνες, ιντερφερόνη κ.α), θωρακίζει τον οργανισμό. Η υψηλή θερμοκρασία σε συνδυασμό με την ραγδαία πτώση του σιδήρου του αίματος δυσκολεύει τον πολλαπλασιασμό των εισβολέων, ενώ εκφράζεται και άποψη ότι είναι ο πυρετός η θρυαλλίδα που κινητοποιεί την άμυνα.

- Γιατί ανεβαίνει η θερμοκρασία του οργανισμού όταν τον απειλεί μία λοίμωξη;


Ο πυρετός στη λοίμωξη είναι ενδογενής, προκαλείται δηλαδή από κινητοποίηση ουσιών του οργανισμού που αυξάνουν τον μεταβολισμό, σε συνδυασμό με τις τρομώδεις κινήσεις των μυών (ρίγος) που κατά βάση αυξάνουν τη θερμοκρασία καταναλώνοντας ενέργεια, με στόχο να την φθάσουν εκεί που την έθεσε ο θερμοστάτης του εγκεφάλου.

- Ποιος είναι τελικά ο καλύτερος τρόπος για να μετράμε τη θερμοκρασία σε ένα παιδί;


Η θερμοκρασία του ορθού είναι η πλέον αξιόπιστη, η θερμοκρασία μασχάλης η επόμενη και η πλέον ακατάλληλη, η αίσθηση του πυρετού αγγίζοντας το παιδί με το χέρι ή με το πρόσωπο μας στο μέτωπο.

- Ποια θερμόμετρα είναι πιο ασφαλή;


Εκείνα με μέταλλο στο ρύγχος και ψηφιακή ένδειξη. Είναι ακίνδυνα, ελαφρά και φθηνά. Τα υδραργυρικά, γυάλινα θερμόμετρα, όπως αναφέραμε, καταργήθηκαν πλέον διότι σπάζουν και ως εκ τούτου σε περίπτωση καταστροφής, το παιδί έρχεται σε επαφή με τον υδράργυρο.

- Πότε θεωρούμε ότι ανέρχεται η θερμοκρασία;


 • Όταν η θερμοκρασία του ορθού είναι υψηλότερη του 38ο C.
 • Θερμοκρασία μασχάλης πάνω από 37,2ο C.
 • Θερμοκρασία στόματος πάνω από 37,8ο C.

- Ποια είναι τα αίτια του πυρετού στα παιδιά;


 • Τα συνηθέστερα αίτια του πυρετού είναι οι λοιμώξεις, ιογενείς κατά το πλείστον με προσβολή του ανώτερου αναπνευστικού ή του πεπτικού, αλλά και λοιμώξεις βακτηριακές, όπως οξεία στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα, οξεία μέση ωτίτιδα, λοίμωξη του ουροποιητικού, του πνεύμονα (πνευμονία κ.α).
 • Τα δόντια σε μερικά παιδιά προκαλούν πυρετό κατά τη νεογιλή οδοντοφυϊα, πάλι όμως δεν μπορούν να οδηγήσουν τη θερμοκρασία σε επίπεδα υψηλότερα του 38,8οC(μασχάλης) ή 38,3 οC (ορθού).
 • Σε παιδιά μικρότερα των 3 μηνών η υψηλή θερμοκρασία του περιβάλλοντος (23οC και άνω), τα σφιχτά ή τα πολλά ρούχα είναι δυνατόν να ανεβάσουν τη θερμοκρασία του σώματος, όχι όμως πάνω από 38,5 οC και τέλος η αφυδάτωση από μειωμένη λήψη υγρών ή από υπερβολικές απώλειες υγρών, αντίστοιχα.
 • Μερικά παιδιά εμφανίζουν πυρετό μετά από εμβολιασμό (άμεσα ή σε μερικές μέρες), ανάλογα με το είδος του εμβολίου.

- Τι να προσέξουμε;


 • Ότι και να κάνουμε στο παιδί, η θερμοκρασία θα φθάσει εκεί όπου έχει προγραμματισθεί.
 • Το ρίγος το οποίο κουράζει τα παιδί γιατί καταναλώνει ενέργεια με την κίνηση όλων των μυών του σώματος (γραμμωτών και λείων), θα τελειώσει γρηγορότερα αν το σκεπάσουμε και υποβοηθήσουμε τη διαδικασία της ανόδου του πυρετού.
 • Αν δεν φθάσει ο πυρετός στο υψηλό του μην χορηγείτε αντιπυρετικά, δεν θα καταφέρετε τίποτα. Κατά την φάση ανόδου του πυρετού δεν μπορούν να δράσουν τα αντιπυρετικά.
 • Το ύψος του πυρετού δεν είναι πάντοτε η ένδειξη για την αντιμετώπισή του. Αντίθετα η διάθεση του παιδιού αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα. Ο πυρετός συνοδεύεται συνήθως από συμπτώματα όπως κεφαλαλγία, μυαλγίες, εμετούς διάρροιες, εξάνθημα κλπ. Μερικά από τα παραπάνω πρέπει να εκτιμηθούν από τον γιατρό, ανεξαρτήτως της ύπαρξης ή μη πυρετού.
 • Οι πυρετικοί σπασμοί συμβαίνουν συνήθως κατά το αρχικό στάδιο του πυρετού ή και πριν ακόμη γίνει αντιληπτό ότι ο ασθενής ετοιμάζεται να κάνει πυρετό.

- Πότε πρέπει να ενημερώσουμε το γιατρό;


Πρέπει να ενημερώσουμε το γιατρό ή να ζητήσουμε να εξετάσει το παιδί, όταν πρόκειται για:

 • Βρέφος μικρότερο των 3 μηνών με θερμοκρασία ορθού μεγαλύτερου ή ίση με 38 οC, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει ιογενής λοίμωξη στο περιβάλλον και από την διάθεση του παιδιού κατά την προσωπική μας εκτίμηση.
 • Παιδιά 3-36 μηνών που έχουν θερμοκρασία ορθού >38ο C επί 3 ημέρες και πλέον ή ανεξάρτητα από τις ημέρες δεν αισθάνονται καλά, δεν πίνουν υγρά, είναι ιδιαίτερα γκρινιάρικα, δεν κοιμούνται ή έχουν υπνηλία.
 • Παιδιά 3-36 μηνών που έχουν θερμοκρασία ορθού >39ο C, ανεξάρτητα συμπτωμάτων.
 • Παιδιά κάθε ηλικίας που έχουν θερμοκρασία ορθού >40ο C ή μασχάλης 39,5ο C
 • Παιδιά που έχουν ιστορικό πυρετικών σπασμών και θερμοκρασία >38ο C.
 • Παιδιά κάθε ηλικίας που έχουν επαναλαμβανόμενους ημερήσιους πυρετούς, ανεξάρτητα αν υποχωρούν χωρίς αντιπυρετικά και διαρκούν λίγο.
 • Παιδιά ανεξαρτήτως ηλικίας, με πυρετό και υποκείμενο νόσημα(καρδιακό, κακοήθεια, συστηματικό λύκο, δρεπανοκυτταρική αναιμία, ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος κ.α)
 • Παιδιά με πυρετό και οποιοδήποτε συνοδό εξάνθημα.

- Πότε συνιστάται η αντιμετώπιση του πυρετού;


 • Όταν ο μικρός ασθενής πάσχει από άλλο υποκείμενο νόσημα, όπως καρδιοπάθεια (σημαντική), νόσημα του κεντρικού νευρικού συστήματος, των περιφερικών νεύρων ή των πνευμόνων. Σε παιδιά με πυρετικούς σπασμούς στο παρελθόν, η οποιαδήποτε αντιπυρετική αγωγή δεν προλαμβάνει του σπασμούς, αν αυτοί πρόκειται να συμβούν. Δημιουργεί όμως ψυχολογική ανακούφιση στους γονείς η χορήγηση αντιπυρετικών.
 • Αν πρόκειται να ανακουφίσουμε το παιδί από ενοχλήματα, μπορούμε να δώσουμε ένα αντιπυρετικό φάρμακο, χωρίς αυτό να είναι επιβεβλημένο, δεδομένου ότι τα παιδιά δεν μπορούν συνήθως να εκφράσουν τον βαθμό της ενόχλησης και να περιγράψουν τη διάθεσή τους.

- Πότε χρειάζεται να είμαστε σε αναμονή και να παρακολουθούμε την εξέλιξη;


 • Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν απαιτείται αντιμετώπιση του πυρετού ενός παιδιού. Ένα άρρωστο παιδί ηλικίας μεγαλύτερη των 12 μηνών που έχει θερμοκρασία ορθού < 39,8οC και κατά τα άλλα είναι ζωηρό, επικοινωνεί πολύ καλά μαζί μας και τέλος έχει διάθεση να παίξει, δεν χρειάζεται αντιπυρετική αγωγή άμεσα. Είναι προτιμότερη η παρακολούθηση της συμπεριφοράς του και τα τυχόν συμπτώματα.
 • Η βελτίωση, ιδιαίτερα η προσωρινή, μετά από χορήγηση αντιπυρετικού, δεν σχετίζεται πάντοτε με καλοήθη εξέλιξη της λοίμωξης (να μην σας ξεγελάει η προσωρινή βελτίωση που οφείλεται στα αντιπυρετικά φάρμακα, ιδιαίτερα κατά το πρώτο 24ωρο της νόσου).
 • Γονείς που έχουν λόγους για να χρησιμοποιήσουν αντιπυρετικά, πρέπει να ενημερώνουν το γιατρό για να έχει εικόνα της αρρώστιας, με περιγραφή κυρίως των παρατηρήσεων επί της συμπεριφοράς και των συμπτωμάτων του παιδιού και λιγότερο να γίνεται αναφορά στον πυρετό, αν υποχώρησε, πόσο υποχώρησε, τι του δώσαμε κλπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

comments powered by Disqus
Διαφήμιση
«Θέλω να είσαι ευτυχισμένο»

«Θέλω να είσαι ευτυχισμένο»

Ποιος γονιός δεν το εύχεται; Η ευτυχία του όμως, εξαρτάται πολύ ...

περισσότερα...
Κάντε το να αγαπήσει τα βιβλία!

Κάντε το να αγαπήσει τα βιβλία!

Διαβάστε μερικούς τρόπους που θα βοηθήσουν το παιδί σας να ...

περισσότερα...
Είναι ντροπαλό; Βοηθήστε το να χαλαρώσει!

Είναι ντροπαλό; Βοηθήστε το να χαλαρώσει!

Κάθεται στη γωνία και παρακολουθεί τα άλλα παιδιά να παίζουν; ...

περισσότερα...
Το βρεφικό μασάζ τούς αρέσει πολύ!

Το βρεφικό μασάζ τούς αρέσει πολύ!

Το άγγιγμα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της σωματικής ...

περισσότερα...
Το άγχος στην παιδική ηλικία

Το άγχος στην παιδική ηλικία

Ακόμη και τα πολύ μικρά παιδιά αισθάνονται άγχος και ...

περισσότερα...
Σελίδα 1 από 12
Διαφήμιση

Διαφήμιση
Διαφήμιση