Μόκα σε όλες τις εκδοχές

Πέμπτη 00:30,19 Ιουνίου 2014
Μόκα σε όλες τις εκδοχές

ΜΟΚΑ ΜΟΥΣ ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΠΡΑΛΙΝΑ


Για τη μους,


1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού γάλα

1 κουταλιά της σούπας στιγμιαίο καφέ espresso (σκόνη)

100γραμμ. κουβερτούρα σπασμένη

4 κρόκους

¾ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

1 κουταλιά της σούπας σκόνη ζελατίνη

¼ φλιτζάνι του τσαγιού νερό

300ml κρέμα γάλακτος

Για την πραλίνα,


¼ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

1 κουταλιά της σούπας νερό

½ φλιτζάνι του τσαγιού αμύγδαλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Αναμείξτε σε ένα κατσαρολάκι και σε χαμηλή θερμοκρασία, το γάλα, το καφέ και τη σοκολάτα, ανακατεύοντας, μέχρι να λειώσει η σοκολάτα, χωρίς να βράσει.

2. Χτυπήστε τους κρόκους με τη ζάχαρη σε ένα μικρό μπολ, μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέστε σιγά, σιγά, το καυτό μίγμα της σοκολάτας χτυπώντας το συνέχεια.

3. Διαλύστε τη ζελατίνη σε ¼ φλιτζάνι καυτό νερό και ρίξτε τη στο μίγμα της σοκολάτας. Βάλτε το μπολ στο ψυγείο, μέχρι η μους να αρχίζει να πήζει, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

4. Χτυπήστε τη κρέμα γάλακτος να γίνει σαντιγί.

5. Ετοιμάστε την πραλίνα, βάζοντας σε ένα τηγανάκι το νερό με τη ζάχαρη να λειώσει και να φτάσει στο σημείο της ξανθιάς καραμέλας. Προσθέστε τα αμύγδαλα ανακατέψτε τα για λίγο και αδειάστε τα σε βουτυρωμένο ταψάκι. Μόλις κρυώσουν, θρυμματίστε τα και κρατήστε 2 κουταλιές της σούπας στην άκρη για τη διακόσμηση.

6. Βγάλτε το μπολ με τη μους από το ψυγείο. Προσθέστε της τη σαντιγί, κρατώντας λίγη στην άκρη για τη διακόσμηση, την πραλίνα και ανακατέψτε τη απαλά να ενωθούν τα υλικά.

7. Μοιράστε τη μους σε 4 ωραία ποτήρια. Βάλτε τα ποτήρια στο ψυγείο για μερικές ώρες πριν τα σερβίρετε για να πήξει η μους. Όταν έρθει η ώρα να τα σερβίρετε, διακοσμήστε τα με μια ροζέτα σαντιγί και πασπαλίστε τα με την πραλίνα αμυγδάλου.

ΚΕΙΚ ΜΟΚΑ ΜΑΡΜΠΡΕ ΜΕ ΓΚΛΑΣΟ ΜΟΚΑ ΓΚΑΝΑΖ


Για το κέικ,


1 ¼ φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

½ φλιτζάνι τριμμένα καβουρντισμένα φουντούκια

1 κουταλάκι του γλυκού μπαίκιν-πάουντερ

Ελάχιστο αλάτι

250γραμμ. Βούτυρο

85 γραμμ. Σοκολάτα κουβερτούρα

¼ φλιτζάνι του τσαγιού καφέ (από στιγμιαίο espresso)

1 κουταλάκι του γλυκού στιγμιαίο espresso (σκόνη)

1 ¾ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

4 αβγά

2 βανίλιες

1 φλιτζάνι γάλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Ανάψτε το φούρνο στους 175ο C. Βουτυρώστε και αλευρώστε μια φόρμα για κέικ.

2. Βάλτε τα φουντούκια σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι χωρίς λάδι και καβουρντίστε τα. Αφήστε τα να κρυώσουν τελείως και θρυμματίστε τα στο μπλέντερ.

3. Αναμείξτε σε ένα μπολ το αλεύρι με τα τριμμένα φουντούκια τη μπαίγκιν-πάουντερ και το αλάτι.

4. Βάλτε σε μπαιν-μαρί, ή σε μια κατσαρολίτσα στη χαμηλότερη θερμοκρασία, 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο κομμένο σε μικρά κομματάκια, τη σπασμένη σοκολάτα, τη σκόνη καφέ και το καφέ. Ανακατέψτε τα μέχρι να λειώσει η σοκολάτα.

5. Χτυπήστε στο μίξερ το υπόλοιπο βούτυρο με τη ζάχαρη, ρίξτε ένα-ένα τα αβγά και τις βανίλιες. Τώρα που έχουν χτυπηθεί όλα καλά, χαμηλώστε τη ταχύτητα του μίξερ και ρίξτε εναλλάξ το μίγμα του αλευριού με το γάλα. Σταματήστε το χτύπημα, ανακατέψτε με μια σπάτουλα το χυλό του κέικ για να μαζέψετε ότι έχει μείνει πάνω στο κάδο και υπάρχουν 2 τρόποι για να το κάνετε μαρμπρέ.

Ο πρώτος είναι, να αδειάσετε όλο το λευκό μίγμα στη φόρμα και από πάνω να ρίξετε το σοκολατένιο μίγμα. Όταν το κόψετε θα είναι τόπους-τόπους σοκολάτα και λευκό.

Ο δεύτερος είναι, να βάλετε τα μίγματα στη φόρμα σε στρώσεις. Μια στρώση λευκό, μια στρώση σοκολάτα, μια στρώση λευκό κ.λ.π. Μόλις τελειώσετε, θα βυθίζετε ένα μαχαίρι μέσα και θα κάνετε κυματιστές κινήσεις για να μπερδευτούν τα δυο μίγματα και να δώσουν την εικόνα όταν το κόψετε, του έντονου μαρμάρου.

6. Φουρνίστε το κέικ για 65 λεπτά. Όταν το βγάλετε από το φούρνο αφήστε το να σταθεί 10 λεπτά και έπειτα αναποδογυρίστε το πάνω σε σχάρα να κρυώσει τελείως.

Για το γκλάσο μόκα γκανάζ,


140γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα σπασμένη σε μικρά κομμάτια

½ φλιτζάνι του τσαγιού κρέμα γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου

¼ φλιτζάνι του τσαγιού γλυκόζη

1 βανίλια

¼ φλιτζάνι του τσαγιού καφέ φίλτρου, ή στιγμιαίο espresso

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Λειώστε τη σοκολάτα σε μπαιν-μαρί, ή σε κατσαρολίτσα σε χαμηλή θερμοκρασία.

2. Βγάλτε τη κατσαρολίτσα από τη φωτιά, προσθέστε τη κρέμα γάλακτος και ανακατέψτε τα καλά. Προσθέστε τη γλυκόζη και τη βανίλια, ανακατεύοντας.

3. Τέλος, ρίξτε το καφέ λίγο-λίγο μέχρι να ενωθούν όλα μαζί.

4. Βάλτε το κέικ στην πιατέλα και περιχύστε το με το γκλάσο.

ΤΡΙΧΡΩΜΗ ΦΡΟΖΕΝ ΜΟΚΑ ΜΟΥΣ


Για τη σκούρα σοκολάτα,

100γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα

2 κουταλάκια του γλυκού Tia Maria, ή Kahlua (λικέρ)

2 αβγά

½ φλιτζάνι του τσαγιού κρέμα γάλακτος

Για τη σοκολάτα γάλακτος,


100γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα γάλακτος

2 κουταλάκια του γλυκού Tia Maria, ή Kahlua (λικέρ)

2 αβγά

½ φλιτζάνι του τσαγιού κρέμα γάλακτος

Για τη λευκή σοκολάτα,

120γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα λευκή

60γραμμ. βούτυρο λειωμένο

2 κουταλάκια του γλυκού Tia Maria, ή Kahlua (λικέρ)

3 αβγά

2/3 φλιτζάνι του τσαγιού κρέμα γάλακτος

Για τη σος σοκολάτας φουντουκιού,


½ φλιτζάνι του τσαγιού μερέντα, ή nutella

¾ φλιτζάνι του τσαγιού κρέμα γάλακτος

1 κουταλιά της σούπας Tia Maria, ή Kahlua (λικέρ)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


1. Στρώστε με μεμβράνη μια φόρμα για ψωμί, 14Χ21 εκατοστά.

2. Λειώστε τη μαύρη κουβερτούρα. Χτυπήστε τους κρόκους με τη λειωμένη κουβερτούρα και το λικέρ. Χτυπήστε τη κρέμα γάλακτος να γίνει σαντιγί. Χτυπήστε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα. Αναμείξτε απαλά τη σαντιγί και τη μαρέγκα με το μίγμα της σοκολάτας. Αδειάστε τα στη φόρμα, σκεπάστε τα με τη μεμβράνη και βάλτε τα στη κατάψυξη να παγώσουν.

3. Όταν η σκούρα σοκολάτα παγώσει, κάντε τη ίδια διαδικασία και με τη σοκολάτα γάλακτος και στρώστε τη στη φόρμα, πάνω από τη σκούρα. Σκεπάστε τη φόρμα και βάλτε τη στη κατάψυξη.

4. Για τη λευκή σοκολάτα, θα λειώσετε τη σοκολάτα με το βούτυρο και θα συνεχίσετε την ίδια διαδικασία με τις προηγούμενες σοκολάτες. Στρώστε στη φόρμα τη λευκή μους και βάλτε τη φόρμα στη κατάψυξη για μερικές ώρες μέχρι να παγώσουν όλες οι στρώσεις των μους μαζί.

6. Θα κόψετε τη τρίχρωμη μόκα μους σε φέτες και θα τη σερβίρετε σε πιάτο, με τη σος σοκολάτας φουντουκιού.

Για τη σος σοκολάτας φουντουκιού,


Βάλτε τη μερέντα σε ένα κατσαρολάκι και σε χαμηλή θερμοκρασία ανακατέψτε τη μέχρι να υγροποιηθεί. Προσθέστε τη κρέμα γάλακτος και το λικέρ. Ανακατέψτε τα καλά, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Βάλτε τη σος στο ψυγείο να κρυώσει.

Ανθή Λαμπίρη


ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

comments powered by Disqus
Διαφήμιση
Τα 4 «λάθη» που τον ρίχνουν σε άλλη αγκαλιά!

Τα 4 «λάθη» που τον ρίχνουν σε άλλη αγκαλιά!

Είτε ο σύντροφός σας είναι από τη φύση του γυναικάς, είτε όχι, ...

περισσότερα...
Κάντε την ερωτική σας ζωή να… ανθίσει!

Κάντε την ερωτική σας ζωή να… ανθίσει!

Διαβάστε πώς θα ξαναβρείτε την όρεξή σας για ερωτικά ...

περισσότερα...
ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΔΥΟ: Πόση ανεξαρτησία αντέχει ο έρωτάς σας;

ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΔΥΟ: Πόση ανεξαρτησία αντέχει ο έρωτάς σας;

Πόσο ανεξάρτητα λειτουργείτε μέσα στην ερωτική σας σχέση; ...

περισσότερα...
Κάνε τον να σου κάνει πρόταση γάμου!

Κάνε τον να σου κάνει πρόταση γάμου!

  Αν και ομολογεί ότι είσαι η γυναίκα της ζωής του δεν σου έχει ...

περισσότερα...
Γιατί οι άνδρες παντρεύονται κάποιες γυναίκες και όχι άλλες;

Γιατί οι άνδρες παντρεύονται κάποιες γυναίκες και όχι άλλες;

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι αυτό που κάνει μια γυναίκα ...

περισσότερα...
Σελίδα 1 από 39
Διαφήμιση

Διαφήμιση
Διαφήμιση