Τρώγοντας αργά χάνετε κιλά!

Τετάρτη 04:30,05 Μαρτίου 2014
Τρώγοντας αργά χάνετε κιλά!

Κι όμως είναι αλήθεια: σύμφωνα με μια νέα μελέτη το να τρώτε αργά μπορεί να σας κάνει να νιώσετε χορτασμένοι πιο νωρίς και να περιορίσει την πείνα και τη διάθεση για τσιμπολόγημα μετά από ένα γεύμα!

Που θα πει πολύ απλά ότι εάν βάλετε τον εαυτό σας σε ένα πιο αργό ρυθμό κατανάλωσης τροφής ενώ βρίσκεστε στο τραπέζι,απολαμβάνετε μασώντας καλά την κάθε μπουκιά σας αυξάνετε δραστικά τις πιθανότητες να φάτε μικρότερη ποσότητα φαγητού απ' όση συνηθίζετε, και επιπλέον θα διατηρήσετε το αίσθημα κορεσμού για αρκετή ώρα μετά, αποφεύγοντας έτσι το «επικίνδυνο» τσιμπολόγημα.

Τα ευρήματα της νέας έρευνας δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας. Στη μελέτη που πραγματοποίησε το Christian University του Τέξας και είχε διάρκεια δύο ημερών, συμμετείχαν εβδομήντα άτομα - 35 άτομα με σχεδόν φυσιολογικό βάρος και 35 παχύσαρκα ή βουλιμικά άτομα.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα άτομα με φυσιολογικό βάρος και όσοι ήταν ελαφρά υπέρβαροι μείωσαν τον αριθμό των θερμίδων που κατανάλωναν τρώγοντας πιο αργά. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε η ίδια επίδραση στα παχύσαρκα άτομα.

Η μελέτη


Και στις δύο ημέρες της μελέτης, οι συμμετέχοντες έτρωγαν το γεύμα τους σε μία οικολογική κουζίνα, ενώ σε όλη τη διάρκεια του γεύματος οι επιστήμονες μετρούσαν την ταχύτητα του μεταβολισμού τους, την ενεργειακή πρόσληψη, την πυκνότητα της ενέργειας (δηλαδή το ποσό της προσλαμβανόμενης ενέργειας σε κάθε γραμμάριο τροφίμου ή νερού που καταναλώνεται) και τον κορεσμό.

Στο ένα από τα γεύματα, οι συμμετέχοντες έλαβαν οδηγίες να τρώνε αργά (είχαν όσο χρόνο ήθελαν στη διάθεσή τους για να μασάνε καλά, να ακουμπούν τα μαχαιροπίρουνα στο πιάτο τους μετά από κάθε μπουκιά και να τρώνε μικρές μπουκιές), ενώ για το άλλο γεύμα είχαν εντολή να τρώνε γρήγορα (έπρεπε να τελειώσουν το φαγητό τους μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, να μασάνε γρήγορα, να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες με κάθε πιρουνιά και να μην αφήνουν τα σκεύη κάτω μετά από κάθε μπουκιά).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες φυσιολογικού βάρους κατανάλωσαν 88 λιγότερες θερμίδες απλά τρώγοντας αργά. Οι παχύσαρκοι συμμετέχοντες κατανάλωναν επίσης λιγότερες θερμίδες -55 λιγότερες- αλλά αυτό δεν χαρακτηρίστηκε στατιστικά σημαντικό.

«Η έλλειψη στατιστικής σημαντικότητας στην ομάδα των παχύσαρκων ατόμων μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια και των δύο διατροφικών τεστ που υποβλήθηκαν στη διάρκεια της μελέτης κατανάλωναν έτσι κι αλλιώς λιγότερο φαγητό απ΄ ότι στην καθημερινότητά τους σε σύγκριση με τα άτομα φυσιολογικού βάρους» εξηγεί η ερευνήτρια και καθηγήτρια στο Τμήμα Κινησιολογίας του πανεπιστημίου Μίνα Shah.

Το σημαντικό είναι ότι τόσο τα άτομα φυσιολογικού βάρους όσο και οι παχύσαρκοι συμμετέχοντες δεν αισθάνονταν πεινασμένοι τουλάχιστον για 60 λεπτά μετά το αργό γεύμα σε σύγκριση πάντα με το γρήγορο γεύμα. Επίσης η ομάδα με φυσιολογικό βάρος ανέφερε μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού μετά το αργό γεύμα, σε σύγκριση με το γρήγορο φαγητό.

Μήπως, λοιπόν να ξεκινήσετε την εφαρμογή του «φάε αργά» από το επόμενο κιόλας τραπέζι που θα βρεθείτε, προετοιμάζοντας τον οργανισμό σας να προσαρμοστεί πιο φυσιολογικά στα νέα... μετά-εορταστικά δεδομένα;

Σόφη Παπαδάκη


ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

comments powered by Disqus
Διαφήμιση
Οι κανόνες της σωστής δίαιτας

Οι κανόνες της σωστής δίαιτας

Αν θέλετε η προσπάθεια που καταβάλλετε για να χάσετε βάρος να ...

περισσότερα...
Ανοιξιάτικες τροφές που θα σας χαρίσουν ευεξία

Ανοιξιάτικες τροφές που θα σας χαρίσουν ευεξία

Μετά από ένα μακρύ χειμώνα με πολλές ατασθαλίες στην διατροφή ...

περισσότερα...
«Κολλάει» ο μεταβολισμός κι αν ναι, πώς «ξεκολλάει»;

«Κολλάει» ο μεταβολισμός κι αν ναι, πώς «ξεκολλάει»;

Διαβάστε όσα θέλετε να ξέρετε για τον μεταβολισμό του ...

περισσότερα...
Η «5-factor» δίαιτα των celebrities

Η «5-factor» δίαιτα των celebrities

  Πολλοί διάσημοι του Hollywood «χτίζουν» καθημερινά τη σιλουέτα ...

περισσότερα...
12 μπαχαρικά και βότανα που... σάς αδυνατίζουν

12 μπαχαρικά και βότανα που... σάς αδυνατίζουν

Μάθετε ποια μπαχαρικά και βότανα σάς βοηθούν - στα πλαίσια ...

περισσότερα...
Σελίδα 1 από 23
Διαφήμιση

Διαφήμιση
Διαφήμιση